Κορμός black forest

Υλικά
  •  50 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  •  30 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  •  5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  •  120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  •  1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  40 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  50 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
  •  2 κ.σ. βούτυρο

Για την κρέμα

  •  1 συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Crème, κρύο
  •  50 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  Υλικά για το σερβίρισμα
  •  200 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  •  75 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6 λεπτά, να αφρατέψουν.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις στο μίγμα των αυγών και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώστε να μην χάσει το μίγμα τον αέρα και να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ κομμένη σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, στα 800 Watt.
• Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ με το μίγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
• Στο κάτω μέρος ενός χαμηλού ταψιού 25x35 εκατοστά αλείφουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει σε μπολ, στον φούρνο μικροκυμάτων και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί.
• Μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 8-10 λεπτά.
• Μόλις το παντεσπάνι είναι έτοιμο το βγάζουμε με ένα μικρό μαχαίρι, το ξεκολλάμε από τα πλαϊνά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
• Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο εργασίας, με τη μεγάλη πλευρά της προς το μέρος μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κάνουμε το ίδιο και στο παντεσπάνι.
• Γυρίζουμε προσεκτικά ανάποδα το ταψί επάνω και στο κέντρο της πετσέτας, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
• Ξεκολλάμε πολύ προσεκτικά τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κλείνουμε προς τα μέσα την άκρη τις πετσέτας που έχουμε μπροστά μας, τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πετσέτα μαζί με το παντεσπάνι και τα αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά, για να πάρουν το σχήμα.
Για την κρέμα
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το κρύο ΓΙΩΤΗΣ Crème, ανακατεύουμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, καθώς προσθέτουμε τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι να διογκωθεί και να αφρατέψει.

Για το σερβίρισμα
• Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αφήνουμε επάνω στην πετσέτα και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή μια μαρίζ τα 2/3 από την κρέμα που έχουμε στον κάδο του μίξερ.
• Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το γλυκό βύσσινο στην επιφάνεια της γέμισης.
• Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, με τη βοήθεια της πετσέτας την οποία μετά αφαιρούμε, το τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος αρκετά σφιχτά και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Ιδανικά για 40 λεπτά.
• Κόβουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ στο ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 850 Watt, να λιώσει.
• Ξεφορμάρουμε τον κορμό, κόβουμε τις άκρες, τον βάζουμε σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση που έχουμε κρατήσει επάνω στον κορμό, απλώνουμε τα υπόλοιπα βύσσινα με μια μαρίζ από πάνω και σε όλη την επιφάνεια.
• Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε όλη την επιφάνεια του κορμού.
• Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.

Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 5/5
Ρυθμίσεις cookies